Ölandsvetemjöl- för mer smak till ditt bak

Ölandsvetemjöl är ett siktat stenmalet mjöl av svensk ekologisk Ölandsvete. Ölandsvete är ett kulturspannmål vilket är ett samlingsbegrepp för urvete, lantvete och gamla sorters råg, korn och havre. Mjölet har en nötaktig karaktär, hög proteinhalt och smakar mer jämfört med traditionellt vete. Genom att köpa Ölandsvetemjöl gynnar man den biologiska mångfalden samtidigt som man stöttar ett småskaligt hållbart jordbruk.

Ursprung

Ölandsvetet har sitt ursprung på Öland men försvann när det industriella jordbruket fick fäste och slog ut odlingen av kultursorter. Det återupptäcktes i Sverige under 90-talet efter att inte ha odlats på många år och odlas idag på ett fåtal platser i landet, bland annat i Järna söder om Stockholm.

Till skillnad från moderna vetesorter lämpar sig urvete- och lantvetesorter mycket väl för ekologiskt jordbruk. De klarar vattenbrist tack vare djupare rotsystem, står emot ogräs bättre tack vare långa strån och utmärker sig när det kommer till smak, kvalitet och innehåll av mineraler och antioxidanter.

Utan tillsatser

På Saltå Kvarn använder vi enbart ekologiskt spannmål av högsta kvalitet och efter malning ger vi mjölet tid att mogna på naturlig väg. Det gör att vi inte behöver tillsätta askorbinsyra (E 300), ett mjölbehandlingsmedel som annars är vanligt i siktat mjöl.

För välmående jordar

När du väljer Saltå Kvarns Ölandsvetemjöl bidrar du till en frisk och mullrik jord som håller i många generationer, samtidigt som du stöttar svenska eko-bönder. Ju mer våra odlare gör för miljön desto mer betalt får de av oss. Genom att vi är noga med våra odlingsmetoder och fler väljer ekologiskt, kan maten bli nyckeln till en friskare planet med friskare människor.

Tips

Inspiration och tips på hur du använder vårt Ölandsvetemjöl hittar du här, https://www.saltakvarn.se/recept/ genom att söka på Ölandsvetemjöl i sökfältet.

Ölandsvetemjöl fullkorn KRAV

Ölandsvetemjöl

SALTÅ KVARN

Ölandsvetemjöl fullkorn KRAV

Art.nr: 8029

GTIN: 07317731802906

Ett ekologiskt stenmalet fullkornsmjöl med både kli och grodd kvar. Det är rikt på fiber, zink och är en källa till järn. Ölandsvete är en gammal kultursort som passar särskilt bra till surdegsbröd. Också gott i pannkakor, pizza m.m. Odlat i Sverige.

Ölandsvetemjöl siktat KRAV

Ölandsvetemjöl sik

SALTÅ KVARN

Ölandsvetemjöl siktat KRAV

Art.nr: 7019-K

GTIN: 07317731701902

Saltå Kvarns Ölandsvetemjöl är ett stenmalet siktat mjöl av svenskt ekologiskt ölandsvete. Ölandsvete är en så kallad kultursort, en äldre variant av vete, vars djupa rotsystem gör att det t.ex. klarar perioder av extrem torka bättre än moderna vetesorter. Att baka med kultursorter ger mer smak, sam...

Ölandsvetemjöl siktat KRAV

Ölandsvetemjöl

SALTÅ KVARN

Ölandsvetemjöl siktat KRAV

Art.nr: 8019

GTIN: 07317731801909

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl är ett stenmalet, siktat mjöl av ekologiskt ölandsvete. Mjölet har hög utmalning vilket gör det både mustigt och aromrikt. Ölandsvete är en gammal kultursort som passar bra till både bullar och bröd.

Om Saltå Kvarn AB

Saltå Kvarn startade redan 1964 och var först med ekologiska produkter i Sverige. Då som nu tror vi på den goda maten, på att det vi äter ska smaka gott, vara hälsosamt och bidra till en planet i balans.

Kontakt

Saltå Kvarn AB
Saltå
153 91 Järna
Tel: 08-551 508 00