Biodynamiskt Kulturvetemjöl

Biodynamiskt Kulturvetemjöl

Lagom till årets största högtid för bakning lanserar vi en ny biodynamisk kultursortsblandning för att fira vårt 60-årsjubileum. Mjölet innehåller fyra biodynamiska spannmål från lokala gårdar och är perfekt för att baka både matbröd och bullar.

Saltå Kvarn firar 60 år och introducerar en mjölblandning av fyra biodynamiska kultursorter inför årets julbakning. Kultursorter, som har använts i århundraden, är särskilt lämpliga för ekologisk odling och bidrar till att främja biologisk mångfald. Tack vare sitt djupa rotsystem har de bättre motståndskraft mot ogräs och vattenbrist jämfört med moderna vetesorter. Återknytningen till gamla odlingstraditioner reflekterar vår långsiktiga vision om att arbeta i harmoni med naturen.

Denna mjölblandning som bevarar traditionella kultursorter är noggrant utvald för att ge både bra bakegenskaper och en rik smakprofil. "Det här kommer vara ett riktigt bra mjöl att baka både matbröd och bullar på", säger Saltå Kvarns mjölnare Peter Friberg.

Mjölblandningen innehåller dinkelvete, dalavete, ölandsvete och jacoby borst, odlade på tre Demeter-certifierade gårdar: Nibble gård, Yttereneby gård och Ullberga gård. Blandningen förändras mellan olika malningstillfällen för att behålla jämn kvalitet, bra bakegenskaper och god smak.

Biodynamiskt odlad

Att produkten är biodynamiskt odlad innebär att man går ett steg längre än traditionell ekologisk odling. Det är högre krav på självförsörjning av foder och gödsel, djurvälfärd och skonsam förädling för att bevara råvarornas kvalitet. Genom att återföra gödsel och kompost till jorden bidrar dessa gårdar till att binda koldioxid i marken och stärka den biologiska mångfalden.

Utan tillsatser

På Saltå Kvarn använder vi enbart ekologiskt spannmål av högsta kvalitet och efter malning ger vi mjölet tid att mogna på naturlig väg. Det gör att vi inte behöver tillsätta askorbinsyra (E 300), ett mjölbehandlingsmedel som annars är vanligt i siktat mjöl.

För välmående jordar

När du väljer Saltå Kvarn bidrar du till en frisk och mullrik jord som håller i många generationer, samtidigt som du stöttar svenska eko-bönder. Ju mer våra odlare gör för miljön desto mer betalt får de av oss. Genom att vi är noga med våra odlingsmetoder och fler väljer ekologiskt, kan maten bli nyckeln till en friskare planet med friskare människor.

Tips

Inspiration och tips på hur du använder våra mjöler hittar du här, https://www.saltakvarn.se/recept/.

Kontaktpersoner

Jan Gustafsson

Sälj- och Marknadschef
Skicka e-post

Om Saltå Kvarn AB

Saltå Kvarn startade redan 1964 och var först med ekologiska produkter i Sverige. Då som nu tror vi på den goda maten, på att det vi äter ska smaka gott, vara hälsosamt och bidra till en planet i balans.

Kontakt

Saltå Kvarn AB
Saltå
153 91 Järna
Tel: 08-551 508 00