Banbrytande databas guidar offentliga kök i det dagliga hållbarhetsarbetet

Banbrytande databas guidar offentliga kök i det dagliga hållbarhetsarbetet

Nu blir det enklare för kommuner och offentliga kockar att förstå hur de olika delarna av hållbarhetsbegreppet hänger ihop och hur de kan öka hållbarheten i sin matlagning. Det kostnadsfria digitala verktyget, som utvecklats av föreningen Frisk Mat i samarbete med hållbarhetsexperterna på Consupedia, ger i realtid kockar och matansvariga på skolor, sjukhus och inom äldreomsorgen en överblick över vilken typ av mat som är både hälsosam och klimatsmart. Det klimatvärde och hälsovärde som visas ändras direkt om råvaror byts ut.

– Många av landets kommuner och regioner arbetar glädjande nog redan målmedvetet för att maten som serveras i skolor, på sjukhus och i äldreomsorgen ska bli mer hållbar. Men begreppet hållbarhet behöver konkretiseras, förtydligas och bli enklare för kockarna att jobba med i vardagen. Med vårt verktyg hoppas vi kunna hjälpa kockar att göra informerade val om vilka livsmedel de kan använda för att samtidigt bidra till en mer hållbar matproduktion och konsumtion, säger Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande i föreningen Frisk Mat.

Frisk Mat driver en digital mötesplats för det offentliga matsverige som i dagarna fyller ett år. Där kan storköken dela recept med varandra, inspireras av andras arbete genom intervjuer och få ny kunskap på ett lättillgängligt sätt. Hållbarhetsberäkningsverktyget som nu adderas i sitens receptbank är en funktion byggd i samarbete med Consupedia. De har tillsammans med forskare vid KTH och Högskolan Dalarna byggt världens största hållbarhetsdatabas för mat – med över 170 000 livsmedelsprodukter. Den samlar data från andra databaser som RISE, WHO, FAO Stat, Gapminder, EFSA mfl.

Det finns totalt 19 hållbarhetsparametrar i Consupedia kopplade till matvarors avtryck på miljö, social rättvisa och hälsa. Målet är att ge en sann och rättvisande bild av råvarans faktiska hållbarhet. De två parametrar som visas i receptbanken på Frisk Mat är “Klimat” och “Hälsa”. Receptet får en poäng på skalan 0-100 beroende på hur hållbara ingredienserna är jämfört med andra varor på marknaden inom de två valda parametrarna. I realtid kan man även se hur värden påverkas av att byta ut en ingrediens i receptet, exempelvis hur poängen ändras åt det positiva eller negativa hållet när man byter ursprungsland för en produkt.

– Vi på Consupedia brinner lika mycket för den planetära och mänskliga hälsan som Frisk Mat, och vill också bidra till en positiv samhällsförändring. Dessutom är vår forskarerfarenhet att det är initiativ likt Frisk Mat – som vänder sig direkt till de som faktiskt väljer och beställer maten i köken, motiverar och inspirerar dem – som har störst förändringseffekt. Därför är väldigt glada och stolta över vårt samarbete, säger Roberto Rufo Gonzalez, grundare och vd på Consupedia.

Verktyget går att se och testa som inloggad medlem på friskmat.se/recept. Medlemskapet är kostnadsfritt.

Kontaktpersoner

Kontaktperson

Anna Lindelöw Mannheimer

Initiativtagare / ordförande
Skicka e-post
Kontaktperson

Catharina Schött

Projektledare
Skicka e-post
Kontaktperson

Frida Bosma

Operativt ansvarig & PR
Skicka e-post
Kontaktperson

Lina Jiremark

redaktör
Skicka e-post

Om Frisk Mat

Vi är en ideell förening vars hjärtan klappar för att den skattefinansierade maten i skola, vård och omsorg ska användas som folkbildningsinsats och att barn och unga, sjuka och äldre i Sverige ska serveras näringsrik, god och hållbar mat med en side order av pedagogik.

Kontakt

Frisk Mat