Sveriges bredaste sortiment av grillost

Mycket har hänt sedan familjeföretaget Fontana tog halloumi till Sverige på 80-talet. Sedan 2010 har Fontana till exempel en egen grillost, Grilloumi. Numera är det självklart att lägga både halloumi och Grilloumi på grillen eller i pannan. Men det finns så mycket mer att göra med grillost.

Allt började med att Frixos och Maro Papadopoulos lämnade Cypern för Sverige 1978. Två år senare började familjeföretaget Fontana importera den cypriotiska nationalosten till svenska butiker. Resten är osthistoria. Numera doftar det ost i varenda trädgård så fort grillen kommer fram på våren, och grillost har blivit ett självklart vegetariskt alternativ. Med tiden har Fontanas utbud vuxit med ytterligare två fina ostar under det egna varumärket Grilloumi®. Idag har Fontana Sveriges bredaste sortiment av grillost. 

Ursprungsmärkt halloumi sedan 2021

Originalet från Cypern är en ursprungsskyddad mild ost med fin sälta, kryddad med mynta och havssalt. PDO-märkningen garanterar att osten tillverkats på traditionellt sätt på Cypern av cypriotisk mjölk. Fontana var först i världen med att producera en ursprungsskyddad halloumi 2021, tack vare långa och nära relationer med leverantörerna. Halloumi är alltid fri från antibiotika, och hos Fontana kan man till och med hitta världens första ekologiska halloumi.

Svensk Grilloumi®, en lokalproducerad grillost

Fontanas svenska Grilloumi är gjord av norrländsk komjölk enligt grekcypriotisk tradition. Den påminner om halloumi och kryddas med mynta och havssalt. Smaken är något mildare och gräddigare än halloumi. Resultatet är ett lokalproducerat svenskt alternativ till halloumi med en alldeles egen smak. En riktigt grillost med anor från Medelhavet – fast svensk. 

Grekisk Grilloumi®, en annan lokalproducerad grillost

Grekisk Grilloumi är ett prisvärt alternativ till halloumi och svensk Grilloumi. Den är tillverkad på samma sätt som halloumi, men i Grekland av grekisk mjölk och utan de begränsningar som följer med PDO-märkningen. Osten kryddas med mynta och havssalt, och produceras hos ett av de mindre familjföretag som Fontana har arbetat med sedan länge.

Gör något nytt med din grillost

Många gillar skivad, grillad ost. Men det finns så mycket mer att göra med en fin grillost. 

  • Baka hel i ugn: Torka av osten, ringla lite olja över och låt den gå i ca 200° i 15-20 minuter tills den fått färg. Skiva osten eller skär upp den i kuber och servera. 
  • Ät den som den är! Den salta, sega osten passar perfekt till alla sorters melon, till exempel. • Riv grillosten: Strö den över tacos, pizza, gratäng, sallad eller pasta. 
  • Koka osten: Låt halloumi eller Grilloumi koka med i en shakshuka, linsgryta eller soppa. 
  • Fritera mera! Friterad grillost smakar och smälter som en dröm. 

Ladda ner vår grillost katalog här

Frågor? Hör gärna av dig till Per Sjövall, Försäljningschef Foodservice eller Corina Papadopoulou, vVD och marknadsansvarig.

Grilloumi Stek & Grillost

Grilloumi Grillost

Fontana

Grilloumi Stek & Grillost

Art.nr: 97081

GTIN: 07316150970814

Fontanas stek- och grillost producerad i Grekland efter eget familjerecept. Den är inte vikt, vilket gör den lätt att riva eller tärna till pasta, pizza och gratänger. Kan även grillas hel.

Grilloumi Original

Halloumi

Fontana

Grilloumi Original

Art.nr: 97059

GTIN: 07316150970593

Fontanas egenproducerade stek- och grillost från Cypern. Mjölken till den här osten kommer från frigående kor, får och getter. Perfekt att steka eller grilla och passar bra till sallader eller som ett vegetariskt alternativ till kött.

Grilloumiburgare SVENSK OSTBURGARE

Grilloumi SVENSK

Fontana

Grilloumiburgare SVENSK OSTBURGARE

Art.nr: 97092

GTIN: 07316150970920

En 100% svensk grillburgare för dig som älskar Grilloumi® men gärna väljer lokalproducerad ost från svenska gårdar. Denna ost innehåller all vår kunskap och kärlek till traditionell osttillverkning och smakar precis som en Grilloumi® ska – fantastiskt!

Grilloumi SVENSK GRILLOST

Grilloumi SVENSK

Fontana

Grilloumi SVENSK GRILLOST

Art.nr: 97093

GTIN: 07316150970821

En 100% svensk grillost för dig som älskar Grilloumi® men gärna väljer lokalproducerad ost från svenska gårdar. Denna ost innehåller all vår kunskap och kärlek till traditionell osttillverkning och smakar precis som en Grilloumi® ska – fantastiskt!

Om Fontana Food AB

Fontana Food AB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1978 ser till att god mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet finns i Sverige. Lika länge har familjen Papadopoulos arbetat för ett hållbart samhälle som värnar om människa, djur och natur. 2015 startade Fontanas grundare Frixos stiftelse för att stötta entreprenörskap som främjar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och motverkar utanförskap. Fontana drivs idag av andra generationen Papadopoulos, syskonen Loizos och Corina.

Kontakt

Fontana Food AB
Box 43, Studiovägen 6