Ställ en juloumi bredvid julskinkan

Griljera en ost? Det var nog en och annan som trodde Fontana hade blivit julgalna. Men söt senapsgriljering på salt Grilloumi visade sig vara den perfekta vegetariska motsvarigheten till julskinka. Fast många äter gärna både skinkan och juloumin på julbordet. Varför inte? Det är ju bara jul en gång om året.

Att det inte är så svårt att göra goda vegetariska inslag på julbordet, det vet vi vid det här laget. Allt från rödkålssallad och brysselkål till grönkålsrätter finns i uppdaterade, fräscha versioner som lockar såväl den traditionella julbordsgästen som den nyfikna – och vegetariskt inriktade. Men som man kan notera i uppräkningen ovan blir det lätt en hel del kål. Det saknas också en huvudrollsinnehavare, något vegetariskt att ställa bredvid julskinkan. Det är där vår juloumi kommer in.

Gör plats för griljerad ost

För att göra en rejäl juloumi behöver man en ordentlig bit riktigt god grillost. Fontana Halloumi och Fontana Grekisk Grilloumi® finns båda i storleken 750 g. Det är en bra början. Ät juloumin som vilken skinka som helst, på knäckebröd med senap.

Griljerad juloumi

45 minuter

8-10 portioner

Ingredienser

750 g Fontana Grilloumi® eller Fontana Halloumi

1 ägg

2 msk grov skånsk senap

2 msk dijonsenap

1 dl ströbröd

Gör så här

1. Lägg Grilloumi på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen på 150° i 30 minuter.

2. Ta ut osten och höj värmen till 225°.

3. Blanda ägg och senap. Pensla Grilloumi med blandningen och strö lite ströbröd över.

4. Baka osten i ytterligare 10 minuter. Ta ut den ur ugnen och skiva upp medan den är varm.

Fler goda julbordstips med halloumi och Grilloumi hittar du här.

Vill du veta mer om Fontana Halloumi och Fontana Grilloumi®? Hör gärna av dig till Per Sjövall, försäljningschef Foodservice eller Corina Papadopoulou, vvd och marknadsansvarig på Fontana Food.

Grilloumi Stek & Grillost

Grilloumi Grillost

Fontana

Grilloumi Stek & Grillost

Art.nr: 97081

GTIN: 07316150970814

Fontanas stek- och grillost producerad i Grekland efter eget familjerecept. Den är inte vikt, vilket gör den lätt att riva eller tärna till pasta, pizza och gratänger. Kan även grillas hel.

Halloumi Original

Halloumi

Fontana

Halloumi Original

Art.nr: 97487

GTIN: 07316150974874

Traditionellt handgjord ost från Cypern smaksatt med havssalt och mynta.

Om Fontana Food AB

Fontana Food AB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1978 ser till att god mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet finns i Sverige. Lika länge har familjen Papadopoulos arbetat för ett hållbart samhälle som värnar om människa, djur och natur. 2015 startade Fontanas grundare Frixos stiftelse för att stötta entreprenörskap som främjar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och motverkar utanförskap. Fontana drivs idag av andra generationen Papadopoulos, syskonen Loizos och Corina.

Kontakt

Fontana Food AB
Box 43, Studiovägen 6
135 21 Tyresö
Tel: 08-448 71 00