Smakrik grekisk salladsost

Familjeföretaget Fontana fortsätter att bredda ostsortimentet. Efter flera sorters feta utökar Fontana med grekisk salladsost gjord enbart av komjölk. För att vara salladsost är den ovanligt smakrik och fast. Men så kommer den också från samma område i Grekland där företagets fetaost tillverkas.

Sedan 80-talet har Fontana försett oss med fetaost gjord av grekisk får- och getmjölk. Nu finns också en grekisk salladsost gjord av komjölk från familjeägda gårdar i samma område, där korna betar ute stora delar av året. Med smakrik och omsorgsfullt framställd matlagningsost vill det svenska familjeföretaget hjälpa till att höja kvaliteten och förändra synen på det som lite vagt går under benämningen ”salladsost”.

Taverna är en välgjord salladsost

Förutsatt att salladsosten är gjord med samma omsorg och av riktigt bra råvaror behöver inte skillnaden mellan den traditionella fetaosten och den allt vanligare salladsosten vara riktigt så stor som den ofta är, menar Fontana Foods vd Loizos Papadopoulos.

– Tittar man på vår feta och vår salladost är den stora skillnaden mjölksammansättningen. Komjölken gör salladsosten något mildare. Den passar perfekt på pizzan, i röror – och till sallad, så klart.

Feta är en ursprungsskyddad grekisk ost

Bara feta får heta feta. Fetaosten är ursprungsskyddad, vilket innebär att den alltid kommer från något av sju utvalda områden i Grekland. Den innehåller också alltid minst 70 % fårmjölk och högst 30 % getmjölk. 

Många ostar kallas salladsost

Det som kallas salladsost eller vitost tillverkas på ungefär samma sätt som fetaost, men omfattas inte av något krav på grekiskt ursprung. Ofta är salladsost gjord av komjölk, men det varierar. Fontanas salladsost tillverkas på samma sätt som fetaost och råvaran är alltid 100 % komjölk.

Mjölk från familjeägda gårdar

Mjölken till alla Fontanas får-, ko- och getostar kommer från familjeägda gårdar kring Olympusberget, där djuren betar på de frodiga sluttningarna. Osten lagras i minst två månader, och läggs i lake. Så länge osten ligger i laken pågår lagringen, vilket innebär att smaken fortsätter att utvecklas i butiken – eller hemma i kylskåpet. 

Frågor? Hör gärna av dig till Per Sjövall, försäljningchef Foodservice eller Corina Papadopoulou, vVD och marknadsansvarig.

Grekisk Salladsost Tärnad

Feta Tärnad

Taverna

Grekisk Salladsost Tärnad

Art.nr: 97159

GTIN: 07316150971590

Färdigtärnad grekisk salladsost gjord på komjölk. Smaken är mild med väl avvägd sälta. Den har samma användningsområden som traditionell fetaost. Passar bra att använda till sallader, pajer och gratänger.

Om Fontana Food AB

Fontana Food AB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1978 ser till att god mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet finns i Sverige. Lika länge har familjen Papadopoulos arbetat för ett hållbart samhälle som värnar om människa, djur och natur. 2015 startade Fontanas grundare Frixos stiftelse för att stötta entreprenörskap som främjar social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och motverkar utanförskap. Fontana drivs idag av andra generationen Papadopoulos, syskonen Loizos och Corina.

Kontakt

Fontana Food AB
Box 43, Studiovägen 6
135 21 Tyresö
Tel: 08-448 71 00