Rädda Bina

Rädda Bina

Eko fokus i årets Operation: Rädda bina

Eko fokus i årets Operation: Rädda bina

2019 genomfördes 10 000 räddningsinsatser för bina av privatpersoner, företag, skolor och föreningar. 2020 flyger Operation: Rädda bina vidare, med en rikstäckande utomhuskampanj, radioreklam och en stor satsning i digitala kanaler. Målet är ytterligare 10 000 insatser och 2 miljoner kronor i insamlade medel. Bin, fjärilar och andra pollinatörer är livsviktiga för vår matproduktion. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. Men våra vilda trädgårdsmästare är hotade. 

– I Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. De hotas av bland annat gifter, matbrist, bostadsbrist och klimatförändringar. Det kan få allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden och hela mänskligheten, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare

Med Operation: Rädda bina vill Naturskyddsföreningen skapa engagemang, mobilisera resurser och se en ökad konsumtionen av ekologiska produkter. 

– Vi vill skapa ett Rosa bandet för den biologiska mångfalden, säger Andreas Drufva, marknadschef på Naturskyddsföreningen. Ett koncept där vi bjuder in andra aktörer att engagera sig och sina kunder. 

I år samarbetar Naturskyddsföreningen bland annat med Arla, Blomsterlandet och dryckesföretaget Smakis, som kommer att ta ut kampanjen i sina kanaler, på förpackningar och i butik. 

 

Smakis har ett flerårigt samarbete med Naturskyddsföreningen.

 

  • Operation: Rädda bina är på sätt och vis avgörande för att vi ska kunna tillverka Smakis.

Inga bin – Ingen Smakis, så enkelt, eller allvarligt, är det ju faktiskt, säger Mats Lindberg, vd på Smakis.

– Tillsammans med rikstäckande utomhuskampanj, radioreklam i RIX FM, aktivt PR-arbete och mycket aktivitet i digitala kanaler, tror jag vi har goda möjligheter att skapa ett starkt engagemang för de vilda bina, säger Andreas Drufva. 

Eko i fokus 

– I år vill vi särskilt trycka på vikten av ekologisk matproduktion som en insats för att bevara binas livsmiljöer. Vi ser tendenser till minskning av försäljning av ekologiska livsmedel i Sverige, något som oroar oss, säger Karin Lexén.

Därför etablerar kampanjen en ny räddningsinsats 2020 – att byta till Eko när man handlar. Årets kampanj är framtagen av Spektra Design och bygger vidare på det koncept som etablerades i samarbete med Reform Act 2019.

Läs mer och delta i kampanjen här: www.räddabina.nu

Kontakt

Kalasföretaget Säljprofilen AB
Box 1170
131 27 Nacka Strand
Tel: 08-774 04 75